Tamás

Hozzászólások

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 388
  • Szerző
    Bejegyzés
  • Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13638

    Tamás
    Felhasználó

    Dye: én is hibás vagyok, mert kérdezgettem itt mikor jönnek a háromujjas ínyencségek… lehet ha türelmes vagyok akkor lassabb lett volna a tempó. (de más szempontból megérte, mert a videók szuperek, nekem hasznos, a kezdők majd meg beérik :-P)

    Amivel ma szórakoztattam magam: háromujjas bontás add9, sus2 és sus4 akkordokkal, a hozzáadott hangot beszúrva az első v a harmadik negyed után. Rengetegnél egyszerű rákalapálni vagy visszapengetni a plusz hangra (pl C-dúr: H húron kalapálás a harmadik bundra, stb, ugyanilyen egyszerű az E, A), tök jó kis dallam jön ki belőle. [Az Emadd9 emlékeztetett valamire… rákerestem és ez van a Pink Floyd Breathe c. számában.]

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13635

    Tamás
    Felhasználó

    Dye: én valszeg extrém eset vagyok, klasszikus gitároktatás annyira megutáltatta velem gyerekkoromban a gitárt hogy rá sem bírtam nézni sok évig. Megvolt a könyvetek, meg is mutattam a konzin végzett tanáromnak hogy ilyesmiket szeretnék tanulni, aztán valahogy mégis M. Carcassi valamelyik alapműve (Armonie inutili in sol minore per massimizzare la sofferenza, op 6132.) lett belőle. Felnőttként vettem elő megint.

    De gondolj csak bele: egy év alatt annyi kiváló tartalmat tettetek fel a Youtube-ra, amivel nem, vagy nagyon nehezen lehet lépést tartani ha valaki kezdő, magától gyakorol, alkalmilag, hobbiként. Ez SZVSZ legalább 3 évi tananyag, minden 20 perces videó minimum 20 óra gyakorlás egy kezdőnek, ha nem több. Hát persze hogy a D-hangolásra lemaradt a közönség, szerintem már az is kiváló aki a bontásokig tudta tartani a lépést. Majd behozzák.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13633

    Tamás
    Felhasználó

    Dye: nem látom jelét hogy az akusztikus annyira háttérbe szorulna mint mondod. az általam látogatott budapesti gitárboltok kb akkora készletet tartanak akusztikusból, mint villanyosból; valaki azokat is megveszi, különben nem tartanák készleten. sőt, a boltokban pont azt látom hogy a nagyon márkás, több százezer forintos akusztikusok is ott vannak a polcon.

    viszont… az elektromos gitár nagyon szuper tanulóhangszer, akármit játszhatsz vele, tudsz halkan gyakorolni fülessel, (megfelelő beállításokkal) nagyon kegyetlenül hallod rajta a hibákat, és a megtanultakat simán átviheted fémhúros akusztikusra.

    ne keseredj el, szinte minden hobbinál úgy van hogy a kezdők többsége először megáll az alapdolgoknál. aztán ha megérett rá majd továbbmegy. de az lehet sok idő. nekem pl 30 év volt, amíg újra elővettem a Gitáriskolát, és belekezdtem a háromujjasba. 😀

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13631

    Tamás
    Felhasználó

    cadam: de hát Márai író volt, nagyon jó író, az ő eszköze a nyelv. Egy ilyen kaliberű írónak teljesen más kiszakadni a kulturális közegéből, olyan mintha Mark Knopflernek azt mondanád, hogy ő mostantól, mittomén, klarinéton játszhat csak, nem gitáron. Tudtommal nem is publikált Márai magyarul miután kiment San Diegoba.

    Hú de régen hallgattam Donovant, jó hogy beraktad. Ha a népzene otthont teremt, akkor az én otthonom az Appalache-hegységben van valahol 😀

    Továbbra is érdekel hová megy az open G-moll kísérlet. Az én projektem még mindig az hogy rutinosan és simán játsszak folk fingerstylet, mindennap igyekszem legalább egy picit gyakorolni, ha másrra nincs idő akkor technikai dolgokat. Most éppen a visszapengetésemet finomítom, hogy megbízhatóan olyan legyen mindig amilyen hangszínt akarok, meg basszus-átkötéseket, hogy rutinból menjen minden és ne kelljen rajta gondolkodni.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13626

    Tamás
    Felhasználó

    cadam: szerintem ez egy mítosz, sok embert ismerek (magyarokat is) akik kb 10-15 év alatt kiválóan megtanulják egy ország nyelvét, úgy hogy képesek a kultúrát is (versek, színház) élvezni, nem “anyanyelvi” szinten de az meg kit érdekel. A nyelv egy eszköz, meg kell tanulni komfortosan használni. Meg lehet, hatvanévesen is láttam rá példát.

    Én amúgy Debrecenben születtem, de abszolút nem vágyom vissza. Amikor (utoljára kamaszként) ott éltem, elfelé vágytam, borzalmasan provinciális mezőváros. Sokat éltem Budapesten, ma már oda is csak a színházak meg a könyvesboltok kötnek, a belváros nekem már nem élvezetes ahhoz hogy ott csak úgy időt töltsek, külvárosi csendesebb részeken persze jól lehet lakni, de olyan meg sok helyen van a világban.

    Szerintem az, hogy külföldön nehéz egy szándékosan teremtett legenda, aminek az a célja hogy nyugodtan lehessen a t. állampolgárok fején taposni, mert úgyse mennek el akkor se, amikor lehet. Csak most már sokkal kevesebben hiszik el.

    De az kár hogy ez a fórum alkalmilag/régebben gitározó expatek talihelye lett. Mármint nem az a kár hogy itt vannak, hanem a gitár hiánya… Nekem mindig a fő énterápiás eszközöm volt a gitározás amikor valahová idegenbe költöztem, főleg egyedül. Emlékszem amikor először éltem az USA-ban és sikerült venni egy régi Yahamát egy garage sale-en. Felmásztam a campuson egy fára és pengettem. Jött egy egyetemi rendész és megállt, azt hittem baj lesz hogy nem szabadna fára mászni, de csak állt és hallgatta (nem mintha én lettem volna Paul Simon, csak tanulgattam valami, mit már nem emlékszem), aztán elkezdünk dumálni, kiderült ő is gitárik.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13619

    Tamás
    Felhasználó

    Holdviola: ha valahol jól érzed magad miért ne maradnál ott? Főleg hogy a magyar gazdaság nem áll most valami jól, és nincs is semmi jele hogy jó irányba menne, ez pedig behatárolja a munkaerőpiaci lehetőségeidet Magyarországon.

    Remélem azért gitárt vittél… egy jó kis akusztikus, és aztán elég bevonatoznod pár havonta húrokért meg gombelemért a hangológépbe. Civilizációtól távol tudsz fókuszálni a gyakorlásra.

    Amazon.de se kézbesít? Gondolom osztrák posta azért jár oda is.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13609

    Tamás
    Felhasználó

    Holdviola: Ausztria tényleg tele van szebbnél szebb helyekkel, de más országokhoz képest nagyon sok a kocaturistás rész (1.2km a következő hütte, ott megállunk és eszünk vmit), meg a rettenetes hardcore amikor 30 fokos lejtőn mászhatsz felfelé 1600m szintet. A középre nekem valahogy mindig nehéz ráakadni (bár nyilván létezik).

    Dye: Andalúzia szuper hely, de lassan nem lehet létezni kb májustól szeptemberig, meleg és turizmus miatt. Ha tengerpart mellé mész, kerülgetheted a brit proletariátust, aki kb inni jött. Dél-Európában viszont szuper túralehetőségek vannak október-április között, ember kevesebb van, majdnem mint túrázó, szállás olcsó, szuper kaja mindenütt.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13603

    Tamás
    Felhasználó

    Holdviola: menj ahova a szíved húz, csak ne ragadj be recepciós állásba sokáig… egy-két év alatt megtanulod a nyelvet olyan szinten hogy mehetsz valami jobban fizető és stabilabb helyre. Aki pontosan, megbízhatóan dolgozik, azt mindenhol megbecsülik.

    Dye: hű de jókor raktad be ezt az Angela Lancieri videót, éppen dögunalmas grafikonokat gyártok és szuper a háttérbe. Bár az jutott eszembe hogyha 12 húrosom lenne akkor igencsak halogatnám az újrahúrozást 😛

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13597

    Tamás
    Felhasználó

    Dye: bármennyi ilyen mountain music videó jöhet. jó néha újra felfedezni hogy dallamhoz hangszer kell, de érdekes ritmust mindennel lehet csinálni, és hogy mennyire fontos a ritmus. ilyenkor mindig kísértést érzek hogy szerezzek egy washboardot.

    cadam: szégyenszemre most jegelem a hybrid picking projektet, mert 2 hónap gyakorlás után tudok kb 1/4 olyan sebességgel játszani, mint ujjakkal. nemtom hogy akkor most a pengető nem az én világom, vagy csak még gyakorlás kell. de nagyon frusztráló amikor adagissimoban próbálom játszani mondjuk a Railroad Billt, és más húr peng meg összegabalyodik az ujjam.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13581

    Tamás
    Felhasználó

    cadam: szépen szól, érdekes hangolás. Tényleg jó az a gitár…

    Más. Ha használ vki itt rendszeresen Ziko húrokat? Bejött nekem a DCZ-010, rendeltem egy másikat az Aliexpressről, na azt össze sem lehet hasonlítani azzal ami az előző volt. Nemtom hogy hamisítják-e már ezt is, vagy ekkora a gyártási variabilitás. Ha hamisítják, akkor van megbízható forrás, vagy mind lutri? Mivel kedvenc 80/20 márkás húrjaimat (Martin, D’Addario, Ernie Ball) 7-9 euróért vesztegetik, lehet maradok azoknál.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13566

    Tamás
    Felhasználó

    Dye: hát lehet rakok fel videót, de az egész hibrid picking annyi hogy a hüvelyk-mutató között pengető van, és a többi ujj (középső, gyűrűs, és néha a kicsi is) bőrrel penget. Az összes 3ujjas technika átvihető, pár módosítással:

    1. jobban tudod variálni a hangszínt (felfelé és lefelé is pengetőzhetsz),
    2. gyakrabban másznak fel a pengetővel a G-B húrokig ha a hangzás azt kívánja,
    3. anatómiai okok miatt jobb szeret a pengető közel lenni a többi ujjhoz, nem kényelmes akkora rés mint amikor a hüvelykujj külön van.

    Cserébe tudsz pl olyan hangzásokat, mint a körömnövesztő klasszikus gitárosok. Persze a thumbpick is alternatíva… az megint más hangzás.

    Holdviola: ne menj olyan állásba amit kb 1 hónap alatt kitanulsz, onnantól nincs előrelépés, nem fogsz érte több pénzt kapni mert lecserélhető vagy a következő emberre aki 1 hónap alatt kitanulja. Ausztria jó ötlet, Spanyolország még jobb, de menj olyan helyre ahol 6 hónap múlva is tanulsz újat, 1 év múlva és 5 év múlva is. Felsőfokú vézgettséget nem igénylő munkákból is van csomó ilyen. Sok helyre felvesznek tanoncnak.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13558

    Tamás
    Felhasználó

    De jó, hogy megint él egy kicsit a fórum. Én a hibrid pickingbe ástam bele magam nemrég, mert láttam hogy Tommy Emmanuel sok dalban alkalmazza, és bár pengetőt eddig nem hasznaltam, ezt is ki akartam próbálni. Kb egy hónap volt amíg szépen ráállt a kezem, 3ujjas klasszikusokkal, most már végig tudom értelmes tempóban pengetni őket, megvettem a Fundamental Changes nemrég megjelent könyvét a témáról, és gyakorlok szépen. Tetszik mert pengetővel sok új hangszínt tudok előszedni a gitárból, buli kipróbálni a sokféle pengetőt. Legjobban a vékony Tortexek és az Ibanez elastomer pengetője tetszik, utóbbi nagyon közel áll ahhoz mintha ujjal pengetnék, de mégis más.

    Holdviola: ne parázz, menjél. Ausztriából bármikor haza tudsz ugrani, és imádják a magyar munkaerőt.

    Chapsy: hát Matlab/Julia témában nem veszünk össze, főleg nem ezen a fórumon, használj ami neked tetszik 😀

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13526

    Tamás
    Felhasználó

    Dye: nagyon igazad van, de pöpecül beállított fogólapot sokkal olcsóbban kapsz mint márkás gitárt (tkp veszel egy középkategóriás Cortot, és ha kell elviszed hangszerészhez).

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13521

    Tamás
    Felhasználó

    Chapsy, mi már vagy 8 éve átálltunk Juliara, szabad szoftver és (szerintem) jobb mint a Matlab. Amennyire utánalolvastam, IR-t csinálni nem nehéz, a lényeg hogy jó legyen az alapfelvétel. Mindenesetre én 15 dolcsiért inkább megveszem…

    Dye: hát igen, kicsit fából vaskarika, ez jogos, de gondolj bele hogy így sokaknak elérhető egy kiváló minőségű akusztikus hangszer hangja, mindig ugyanolyan jó minőségben, nem kell párakontrollált szobát építeni a csilliódolláros hangszerednek, stb. Piezo pickupra is vannak, pl hegedűsök is használják, egyszerűbb, mint megvenni egy Stradivarit.

    Hozzászólás: Gitár – vagy amit akartok #13515

    Tamás
    Felhasználó

    Dye: ezek impulse response (asszem magyarul impulzus válasz) csomagok, amivel egy (elektromos, vagy akármilyen) gitár jelét át tudod alakítani úgy, hogy a kimeneten egy másik gitár (pl akusztikus) szóljon. Erősítők már régóta szimulálnak más erősítőket így, akusztikus kimenetes változat azért van kevés mert macera bemikrofonozni stúdióban, majd felvenni és feldolgozni olyan jó minőségben, hogy jó legyen (lényegében egy dekonvolúció, majd konvolúció, de nem triviális megcsinálni úgy hogy ne legyen benne sok a random zaj).

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 388